kolmapäev, 29. september 2010

Täna on mihklipäev.

Kokkuvõte EKBKL Pärnu Immanueli koguduse kodulehelt:

Mihklipäev 29. septembril (ehk mihklikuul!) on peaingel Miikaeli nimepäev.

Miikaelist (heebrea keeles ‘otsekui Jumal’) on juttu Joosua raamatus, Ilmutuseraamatus ja mujal. Ta on Iisraeli ja kristliku koguduse taevane kaitsja, võitleb saatanaga, on taevavägede juht, õiguse ja kohtumõistmise, ent ka armu ja halastuse ingel. Usutakse, et Miikael toetab surnuid ning juhib nende hinged taevasse.

Miikaeli kujutatakse enamasti pikas valges rüüs mehena üksi või koos ingel Gaabrieliga kirikute võidukaartel ja apsiididel, sageli ka ustel. Teda on maalitud mõõgaga seismas võidetud põrgulohel ja ka surnute hingi kaalumas.

Eestis on Miikaelile pühendatud Keila, Juuru, Jõhvi, Kodavere, Kihelkonna, Räpina, Rõngu, Läänemaal asuva Mihkli kihelkonna ning Tallinna Mihkli kirik. Narva Mihkli kirik on hävinud.

Aga need seitsekümmend [kaks] pöördusid rõõmuga tagasi ja ütlesid: „Issand, ka kurjad vaimud alistuvad meile sinu nime mõjul!” Tema ütles neile: „Ma nägin saatanat kui välku taevast maha langevat. Vaata, ma olen andnud teile meelevalla kõndida madude ja skorpionite peal ja vaenlase kogu väe peal ja miski ei tee teile iial kahju. Ometi ärge rõõmustage sellest, et vaimud teile alistuvad, vaid rõõmustage, et teie nimed on taevasse kirja pandud!” Luuka evang. 10:17-20

Issanda ingel on leerina nende ümber, kes teda kardavad, ja ta vabastab nad. Psalmid 34:8

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar